Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Acil Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Cahit Temizkan, yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen kusma ve ishal vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

DMHA DÜZCE-İshalin çocuklarda sık rastlanan bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Temizkan, “İshal, çocuğun normalden daha sık ve sulu dışkı yapmasıdır. Vücudun zararlı maddeleri dışarı atma yöntemi olan ishal ve kusma, su ve tuz kaybına yol açarak çocuklar için tehlikeli hale gelebilir. Bu nedenle kaybedilen sıvının yerine konması hayati önem taşır” dedi.Dr. Temizkan, yaz aylarında ishal vakalarının artmasının nedenlerini ise şu şekilde sıraladı: “Hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, bozulmuş gıdaların tüketilmesi, çiğ sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmesi, çocukların tatil nedeniyle farklı bölgelere giderek alışık olmadıkları gıdalarla karşılaşmaları, havuz ve deniz gibi toplu su ortamlarının hijyenik olmaması bu durumu tetikliyor.”İyi bakımlı havuzlarda dahi ishal riski bulunduğunu vurgulayan Temizkan, “Havuz suyu dışkı ve idrarla kirlenebilir. Klora dirençli mikroorganizmalar havuzda saatlerce, hatta günlerce canlı kalabilir. Aynı şekilde denizlerde de kanalizasyon karışımı olan bölgeler, kirli, köpüklü ve yeşil renkli deniz suyu çocuklar için ciddi risk taşır” diye konuştu.Evde ilk müdahale olarak çocuklara sık aralıklarla az miktarda sıvı verilmesi gerektiğini belirten Dr. Temizkan, “Günde birçok kez kusma olabilir, bu yüzden bir seferde 20-30 ml sıvı verilip, 20-30 dakika ara ile tekrar edilmelidir. Su, ayran, yoğurt çorbası, pirinç suyu gibi besinler önerilirken, yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Antibiyotik ve ishal kesici ilaçlar gelişigüzel kullanılmamalı, uzman görüşü olmadan ilaç verilmemelidir” dedi.İshalin en yaygın bulaşma yolunun ağız olduğunu belirten Dr. Temizkan, özellikle el yıkamanın önemine dikkat çekti: “Yemekten önce mutlaka eller sabunla yıkanmalı, çiğ sebze ve meyveler iyice yıkanmadan yenmemelidir. Bozulmuş ya da uygun koşullarda saklanmamış gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.”Dr. Temizkan, aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı:

  • 5 günden uzun süren ishal,

  • 39 derecenin üzerinde ve 2 günden fazla süren ateş,

  • Gözlerde çökme, ağız kuruluğu, bıngıldakta çökme gibi su kaybı belirtileri,

  • Sürekli kusma (günde 5-10 kez),

  • Kanlı-sümüklü dışkı,

  • İdrar miktarında belirgin azalma.

Dr. Temizkan, yaz aylarında çocukların sağlığını korumak için önleyici tedbirlerin alınmasının tedaviden daha kolay ve etkili olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Hijyen kurallarına uymak, güvenilir gıdalar tüketmek, temiz havuz ve denizlerde yüzmek, alışık olunmayan bölgelerde dikkatli olmak büyük fark yaratır. İshal ve kusma, çoğu zaman kendiliğinden düzelebilir ancak su kaybı belirtileri varsa geç kalmadan hekime başvurmak gerekir.”